Kurssi 1: Oppitunti 1: Mikä on islam?

Islam on uskonto ja elämäntapa, jonka uskontunnustus kuuluu näin: Millään muulla ei ole oikeutta tulla palvotuksi kuin yksin Allahilla ja Muhammad on Hänen profeettansa.

Ihmiskunnan alusta asti Jumala on valinnut kansojen keskuudesta hyviä ihmisiä, joille Hän antoi tehtäväksi levittää sanomaa Hänestä. Kaikkien profeettojen viesti oli sama: palvokaa yksin Jumalaa ja seuratkaa profeettaa. He käskivät ihmisiä elämään sovussa ja varoittivat Tuomiopäivästä.

Ihmiset kuitenkin hylkäsivät osia profeettojen opetuksista ja lisäilivät niihin omiaan. Näin syntyi eri uskontoja, kuten kristinusko ja juutalaisuus. Lopulta Jumala lähetti armoksi ihmiskunnalle profeetta Muhammadin (rauha hänelle). Jumala lähetti hänelle ilmestyksiä, jotka muodostavat pyhän kirjan, Koraanin. Se on aitoa Jumalan puhetta. Se on säilynyt sanasta sanaan samana. Muhammadin (rh) tekemisistä ja sanoista koottiin hadith- eli perimätietokirjat. Ne selittävät Koraania, kertovat, missä tilanteessa Jumala ilmoitti jotkin Koraanin jakeet Muhammadille (rh) ja miten Muhammad (rh) toteutti islamia eläessään.
Ilman haditheja emme voisi seurata Koraaniakaan. Koraani käskee meitä rukoilemaan, mutta vasta hadith kertoo, miten. Hadithit kertovat, miten Muhammad (rh) rukoili, peseytyi, käyttäytyi, puhui ja kohteli muita ihmisiä. Tämä muodostaa Muhammadin (rh) elämäntavan, sunnan.
Muslimien kuuluu totella Koraania ja seurata sunnaa.

Islamin harjoittamisen peruspilarit

1) Uskontunnustus: ”Minä todistan, ettei ole muuta jumala kuin Allah, ja Muhammad on Hänen sanansaattajansa” tai tarkemmin ilmaistuna ”millään muulla ei ole oikeutta tulla palvotuksi kuin yksin Allahilla”.

2) Rukous: muslimin pitää rukoilla viisi kertaa vuorokaudessa. Rukouksessa ylistetään Jumalaa, palvotaan Jumalaa, pyydetään Jumalalta anteeksi syntejä. Rukoukset osoitetaan suoraan ja yksinomaan Jumalalle.

3) Paasto: muslimin pitää paastota joka vuosi Ramadan-kuukauden valoisana aikana, paitsi jos hän ei siihen raskauden tai muun syyn takia pysty.

4) Almuvero: muslimin pitää maksaa vuosittain tietty summa köyhien auttamiseen.

5) Pyhiinvaellus: muslimin pitää ainakin kerran elämässään pyhiinvaeltaa Saudi-Arabiaan Mekan kaupunkiin, jossa Muhammad (rh) syntyi, jos terveys ja rahavarat riittävät matkan tekemiseen.

Testaa tietosi:

1. Keitä profeetat olivat?
2. Mistä lähtien muslimit ovat seuranneet profeetta Muhammadin (rh) sunnaa?
3. Kuka kirjoitti Koraanin?
4. Mitkä ovat islamin peruspilarit?

Oikeat vastaukset

1. Ihmisiä, jotka Jumala valitsi opettamaan islamia muille. He käskivät muita palvomaan yksin Jumalaa ja näyttivät esimerkkiä, miten Jumala haluaa meidän elävän. He varoittivat Tuomiopäivästä eli maailmanlopusta.
2. Siitä lähtien, kun hänestä tuli islamin profeetta ja ihmiset alkoivat seurata hänen uskontoaan.
3. Ei kukaan, vaan Jumala lausui ne tekstit Muhammadille (rh), joka kertoi muille, mitä Jumala oli sanonut. Ja Muhammadin (rh) seuralaiset kirjoittivat ne sitten ylös.
4. Uskontunnustus, rukous, paasto, almuvero, pyhiinvaellus.

Loppuun Koraanin ensimmäinen suura, Avauksen suura:

Ylistys Jumalalle, maailmojen Valtiaalle,

armolahjojen Antajalle, laupiaalle Ohjaajalle ja Siunaajalle,

jonka hallussa yksin on Tilinteon päivä.

Sinua ainoata palvelemme, Sinua huudamme avuksi.

Ohjaa meidät oikeata tietä,

niiden tietä, joiden osana on Sinun mielisuosiosi

ei niiden tietä, jotka ovat Sinun vihasi alaisia, eikä niiden,jotka harhaan eksyvät.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s